Mae Phim  -  Suan Son  -  Ban Phe

Sunthorn Phu Minnespark

Sunthorn Phu Memorial Park

I Ban Kram, finns en minnespark för en av Thailands mest kända kungliga diktare, Sunthorn Phu, som levde 1786 – 1855.

Parken har många besökare bland Thailändare. Många bussar med skolbarn kan ses ta ett stopp här.

 

Hitta dit: Ta väg 3145 från Laem Mae Phim (som byter namn till 3161). Efter ca 4 km från där vägen vikar av från stranden kommer ni till en rondell.. Till höger om rodellen finns parken.

https://maps.google.com/maps?q=12.675012%2C101.63459   Klicka på länken för att se var parken finns.

 

 

sphu_1.jpg
Sunthorn Phu Minnespark
Ban Kram, Mae Phim

 

SE FLER BILDER, KLICKA HÄR

 

Sunthorn Phu

Phu är känd för att komponera vers och hans episka poesi är populär i Thailand än idag. Hans verk inkluderar Nirat Phukhao Thong, en samling dikter som berättar sin resa till Golden Mountain; Nirat Suphan, hans resa till Suphanburi-provinsen och Phra Aphai Mani saga. Phu återvände senare till Rayong för att besöka sin far och skrev en dikt om resan som heter Nirat Mueang Klaeng som blev en av hans mest kända dikter.

Hans familjs hus stod bakom kungshuset, nära den nuvarande tågstationen Bangkok Noi. Hans far var från Klaeng District i Rayong-provinsen.

Vid den tidpunkten som poeten föddes, hade Bangkok etablerats som den thailändska huvudstaden bara fyra år tidigare och grundade Rattanakosin-eran som fortsätter än idag.

Hans far och mor skilde sig. Hans far blev en munk i ett Ban Kram tempel. Hans mor blev en sjuksköterska för kungafamiljen. Phu hade möjlighet att arbeta i palatset med sin mor, där han blev kär i kvinnan Chani i palatset, som var släkt med kungafamiljen. Paret greps och straffades eftersom deras förhållande kränkte den traditionella sociala ordningen, men de blev förlåtna på kungens död.

Sunthorn lämnade bakom sig ett arv av dikter som har blivit kända över tid på grund av deras beskrivning av thailändska historien. År 1986, 200-årsdagen av hans födelse, hedrades Sunthorn av UNESCO som en stor världsdiktare. Hans Phra Aphai Mani dikter beskriver en fantastisk värld, där människor i alla raser och religioner lever och samverkar i harmoni.

 

Sunthorn Phus minnespark

Parken öppnades 1970 och i Thailand firas den 26 juni som Sunthorn Phu dagen.

Minnesmärket är beläget på en sluttning. Tre skulpturer omger statyn av Sunthorn Phu. De andra skulpturerna representerar huvudpersonerna i hans litterära verk, däribland Prince Aphai Mani, havsfjärilen och sjöjungfrun. Sukij Laidej skapade Sunthorn Phu-statyn. Gaisorn Srisuwan skulpterad Aphai Mani. Saroj Jaruc huggade sjöjungfruen och Thana Laohathaikul exekverade havet fjärilen.

Hämtat från Wikipedia.

Logotype

Mobil: +66 84 465 38 50 (Thailand)